VIKTIG: Avtal tid før oppmøte på Showroom

Gode råd på veien til elektrisk badstu.

Hver dag får jeg mange av de samme spørsmålene, og man kan ikke «redde» alle.
Men jeg har lyst å dele noen gode råd på veien til en korrekt elektrisk Badstu.

1. Planlegg badstuen i riktig rekkefølge. Mange tenker nok at man først bygger rommet så ser man etter ovn etterpå. Det kan fort bli feil. Velg størrelse du ønsker på rommet og tenk på hvilke materialer du ønsker bruke på vegger og tak.

2. Velg ovn. Forskjellige produsenter og typer ovner har forskjellige krav. Sensorer, styring etc. som må tilrettelegges før man feks kler veggene og bygger rommet. 

3. Beregn korrekt kW i henhold til romvolum og materialvalg. En badstuovn beregnes på kubikk m3 ikke kvadrat m2. Husk at varme stiger, så i en badstu er det ikke om å gjøre å ha høyest takhøyde / himling. Hvor høyere høyde hvor flere benker og hvor større kubikk må ovnen klare å varme opp. 

4. Legg på minimum 1,2 kubikk ekstra per kvadrat med uisolert materialer på tak og vegger.(Dette avhenger litt hos de forskjellige produsentene av ovn) Eksempler på uisolerte materialer er glass/vindu, tømmer, flis, betong osv. Du vil fort se at du kanskje trenger større ovn enn antatt.

5. Les manualen til ovnen. den vil fortelle deg hva du må vise av hensyn når det kommer til bygging av rommet, og kravet ovnen har for å kunne fungere optimalt. 

6. Lufting er alt i en Badstu. Bygger du feil med lufting i en elektrisk Badstu vil du mest sannsynlig ikke oppnå de høye temperaturene, oppvarmingstiden vil være mye lengre enn nødvendig, du sliter ovnen ut fortere enn ønsket. I verste fall vil ikke ovnen fungere. Det er veldig ofte påstått at ovnen ikke fungerer, men i virkeligheten er rommet bygget feil. 

7. Bruk av uegnede materialer i en Badstu, spiller det noen rolle da? og svaret er ja. Uegnede materialer har ofte en dårlig evne til å gi varmen tilbake til rommet. For husk det er tak og vegger som blir varm først. Så skal varmen reflekteres tilbake til badsturommet for din nytelse.

8. Uegnede materialer vil også inneholde og avgi gasser du ikke ønsker puste inn. Og tåler de egentlig den enorme kjernetemperaturen veggene dine får?

9. Varme stiger. Det er naturens lov. Så det å kun ha en benkehøyde og ha den for lavt vil kanskje se stilig ut, men du som bruker vil bli skuffet over temperaturen. Du kan aldri måle de høyeste temperaturene på nederste benk ved passiv lufting.

10. Mitt siste tips er, ikke se på andres badstuer via bilder og gjør det sånn. Du vet aldri hvordan luftingen faktisk er lagt opp. Følg manualen til badstuovnen din.

Også er det kanskje ikke så dumt å spørre noen som kan det, om man er usikker på hvordan man skal gå frem med sitt prosjekt i henhold til sine ønsker og design ☺️

 

Varme hilser fra Daniella // @badstufrue