Konstruksjon av badstuen - Hvordan bygge den perfekte badstuen.
En av de viktigste og mest grunnleggende tingene å tenke på ved bygging av badstu er konstruksjonen.
Det er viktig å huske på at varme stiger, derfor er en benkehøyde på 45 cm fra gulv ikke tilstrekkelig. Da man i teorien skal sitte over badstuovnens høyde for å nyte den optimale varmen.
Det er viktig å huske på at varme stiger naturlig oppover, dette gjelder også damp ved påkast av vann på badstuovnen.
Ved å helle vann på steinen i badstuovnen vil du skape damp, som også kalles "löyly" på finsk.
Når den varme steinen absorberer vannet, skapes damp og dampen vil stige. Denne dampen vil ikke merkes like godt på badstubrukeren om man sitter under ovnens høyde.
I en badstu er det beste alternativet å ha flat himling. Ved å ha flat himling vil du ikke skape lommer i rommet hvor varme og damp stagnerer.
Ovnens plassering har mye å si. Den skal ta hensyn til luftingen og opplevelsen i rommet.
Om ovnen plasseres for nærme benkene vil man oppleve veldig høy strålevarming fra ovnen. Det er varmen som skapes via steinene man ønsker ha. Dette oppleves best om man sitter noe unna ovnen.
I tillegg er plassering av ovn ofte ett krav fra produsent for å oppnå korrekt ytelse fra ovnen. Les alltid manualen til ovnen du ønsker bruke, helst før du begynner bygge.
Det finnes flere måter å bygge en badstu på, ovnen er fasit på hvordan du burde løse det byggtekniske og hvilke produkter du burde bruke i badstuen din.
Finn korrekt størrelse på ovnen din.
Det å ha korrekt dimensjonert ovn til ditt badsturom er alfa omega for å oppnå optimal varme og opplevelse i din badstu.
Ovnen burde ikke være for liten, eller for stor når det kommer til effekt.
Alt dette henger sammen med hvordan du velger bygge badstuen din og hvilke materialer du velger å bruke.
En ovn som er for liten i kW vil jobbe på høyeste effekt i mye lengre tid enn ovnen er dimensjonert for. Elektriske badstuovner har innebygget trinn, det betyr at når ovnens temperaturføler registerer at den har oppnådd ønsket temperatur, vil den trinne ned effekten.
Slik at ovnen ikke står å dytter maks effekt over lengre tid.
Ved å sette inn en ovn med for liten effekt vil man kunne oppleve at man ikke oppnår ønsket temperatur, har lengre oppvarmingstid og levetiden på ovnen forringes drastisk.
Samtidig er det ikke optimalt å ha en ovn med forhøy effekt. Ovnen burde være dimensjonert for rommet den skal i og materialene som brukes.
Ventilasjon i badstuen er alfa omega.
Bygger du en badstu uten ventilasjon vil du aldri få den optimale opplevelsen du ønsker deg.
Ved å legge opp tilstrekkelig og effektiv lufting vil man sørge for at luften skiftes ut minimum 6 ganger i løpet av timen. Dette vil gi deg behagelig luft å puste inn da oksygen nivå er tilstrekkelig.
Har du korrekt ventilasjon i badstuen din vil det bidra til at ovnen fungerer optimalt, ønsket temperatur oppnås, jevnere temperatur i henhold til benkehøyder og en god opplevelse i rommet.
Passiv ventilasjon vil kunne gi deg forskjellig temperaturer på de forskjellige benkehøydene, mens mekanisk vil kunne gi deg jevnere temperatur også i høydene. Men husk, ikke alle ovnsprodusenter går god for mekanisk lufting. Så sjekk alltid manualen til ovnen du skal bruke før du bygger.
Ved å ha god luftsirkulasjon vil også varmen tørke ut eventuell damp som er blitt påført ved å helle vann på steinene. Da unngår du ett fuktig klima i ett rom som skal være tørt. Da vil an forhindre bakterievekst og i verste fall mugg og råte.
Materialer i badstuen din.
Velg materialer med omhue, ja det er mange som bruker mye (rart) i badstuen, men ikke alle produkter er egnet for dette rommet.
Plastikk har ingenting i badstu å gjøre. Dette vil smelte og avgi farlige gasser. Da vil også egenskapene til plasten forsvinne.
Tunge materialer slik som betong, flis, tømmer og glass krever enormt mye mer effekt av ovnen din. Skal du ha disse materialene på vegger eller tak ville jeg tenkt meg nøye om. Du vil blir overrasket hvor høy kW du må ha på ovnen din for å oppnå ønsket effekt.
Ikke minst vil du oppleve en lengre oppvarmingstid enn ønsket, noe som ikke alltid er like ideelt.
Det finnes materialer som er bedre for bruk i badstu, både fordi det ikke holder på varmen så du brenner deg når du sitter/ tar på det. Og som ikke avgir farlige gasser eller stoffer som er ubehagelig eller klissete.
Er du usikker på hvordan du skal bygge din badstu er det alltid lurt å høre med noen som kan det.
Vi har skrevet flere blogginnlegg om dette. Sjekk ut vår blogg for meg nyttig informasjon.
Mvh Daniella // Badstuspesialisten.no