VIKTIG: Avtal tid før oppmøte på Showroom

Hvilke badstuovn trenger jeg?

Hvilken badstuovn trenger jeg? 

Dette er ett spørsmål vi ser kommer inn daglig, og det er ikke ett rett frem svar. Det hele er avhengig av hvordan type badstu du ønsker deg.
Oppbygging av badstuen skal også klaffe med kravene til badstuovnen du ønsker sette inn.

Først og fremst hva liker du? Er du av typen som vil ha høyest mulig temperatur, eller er det høy luftfuktighet du er ute etter, så er kanskje en ovn med mye stein tingen for deg.
Eller en combi ovn med vanntank som lager jevn damp?
Jo mer stein, desto mer vann kan du helle på ovnen din. Men husk at med mye stein vil det ta noe lengre tid å varme opp rommet ditt. Og det er ikke alltid man klarer nå de høyeste temperaturene med slike ovner.

Så er det design. Det finnes mange forskjellige ovner der ute på markedet. Både innen design, farger og bruk.
Noen ovner har det meste innebygget i ovnen (styring osv). Mens andre har ekstern styring, og så er det noen som har både ekstern styring og ekstern reléboks.
Da sitter alt av elektronikk i reléboksen. Her kreves det en ekstern temperaturføler og i mange tilfeller en dørkontakt. På slike ovner er det spesielt lurt å være tidlig ute med valg av ovn. Da mye av dette skal ligge skjult i isolert vegg.

Skal prøve å forklare i korthet litt forskjellen på de forskjellige styringene/mekanismene på ovner. 

Mekanisk Badstuovn
Ovner med alt innebygget kalles ofte mekanisk styring. Vi benevner ofte ovnene med STJ eller STS som forklaring på at disse ovnene har temperatur og timer. 

Ekstern styring
Så har man ovner med innebygget reléboks, men med ekstern styring. Med ekstern styring / innebygget reléboks så kreves det ekstern temperaturføler i badsturommet. Denne medfølger. 
På disse ovnene vil du få muligheten til å velge å ha de funksjonene som ikke følger med på en mekanisk ovn. Men uten å ha ekstern reléboks.
Disse er mest egnet for bruk i private badstuer hvor man ønsker funksjoner som app, kalender, timer, profil osv. F.eks Elite styrepanel.
De eksterne styreenhetene gir deg ofte større variasjon på funksjoner til badstuovnen din. 
Men du har også ekstern styring med de samme funksjonene som en mekanisk ovn har. F.eks Pure styrepanel og du behøver ikke gå inn i selve badstuen for å starte ovnen, da slike eksterne styrepanel er anbefalt å ha på utsiden av badstuen. Inne på bade f.eks.

Ekstern elektronikk og styring 
Ovner med alt eksternt benevnes ofte som D modell eller commercial. D modeller krever ekstern reléboks og ekstern styring. Dette kjøpes seperat. 
D modeller er ofte egnet for badstuer hvor det er flere brukere slik som utleie eller offentlige rom. Dette fordi du ikke utsetter de elektroniske komponentene for den ekstreme temperaturen i en badstu. 
Den blir heller ikke utsatt for fuktighet fra ev vann-på-kasting om man skulle bruke mer vann enn anbefalt. 
Ovner med høyere kW enn 9 kW leveres ofte som D modeller da kretskort og relé (elektronikken) ofte må tilpasses på en annen måte for å tåle effekten. 

Vi anbefaler å se litt på hvilken funksjoner som er viktig for deg når du skal bygge badstu. Og hvilken type badstubading du ser for deg mest brukt.
Se litt på type ovn før du begynner bygge. Så du har mulighet til å tilrettelegge badstuen for ønsket ovn og dens krav.

 

// Badstuspesialisten.no